GLAVA JEDANAESTA
"E pa... ako je tako..." reče profesorica McGonagall zureći u sve troje. "Gospođice Granger, luda glavo, kako
ste mogli i pomisliti da se možete sami uhvatiti ukoštac s gorskim trolom?"
Hermiona obori glavu. Harry je ostao bez teksta. Hermiona je bila posljednja osoba koja bi ikad prekršila
propise, a evo, sad priznaje da ih je prekršila samo da bi njih izvukla iz škripca. Bilo je to isto kao da im je
Snape počeo dijeliti slatkiše.
"Gospođice Granger, Grvffindori će zbog ovoga izgubiti pet bodova", reče profesorica McGonagall. "Vi ste
me grdno razočarali. Ako niste ozlijeđeni, idite odmah u Grvffindorsku kulu. Učenici će okončati slavlje u
svojim domovima."
Hermiona ode.
Profesorica McGonagall obrati se tada Harryju i Ronu:
"E pa, ja svejedno tvrdim da ste imali više sreće nego pameti, ali malo bi se učenika prvog razreda uhvatilo
ukoštac s odraslim gorskim trolom. Svaki će od vas donijeti Grvffindorima po pet bodova. O ovome ću
obavijestiti i profesora Dumblcdorea. A sad možete ići."
Pohitali su u hodnik. Nisu ni riječi progovorili sve dok se nisu popeli dva kata. Odlanulo im je, uz sve ostalo,
što više ne osjećaju tro-lov smrad.
"Morali smo dobiti više od deset bodova", progunda Ron.
"Pet, misliš, ako se odbije onih pet Hcrmioninih?"
"Lijepo je od nje što nas je izvukla iz škripca", priznade Ron. "Ali ne zaboravi da smo je mi stvarno spasili."
"Možda je ne bi ni trebalo spašavati, da nismo trola zaključali skupa s njom", podsjeti ga Harry.
Došli su do portreta Debele dame.
"Svinjsko rilo", rekli su i provukli se kroz rupu.
Društvena je prostorija bila puna i bučna. Svi su večerali ono što su im poslali odozdo. Međutim, Hermiona
je stajala sama uz vrata i čekala njih. Nastao je neugodan tajac. Tada, ne gledajući se medu sobom, svi su
rekli "Hvala" i pohitali po tanjure.
Ali tog su se trenutka sprijateljili s Hermionom. Ima nekih stvari koje ne možete s nekim doživjeti a da se ne
zbližite s njima, a obaranje na pod jednog gorskog trola višeg od tri metra jedna je od takvih stvari.
METLOBOJ
Na početku mjeseca studenog naglo je zahladnjelo. Gorje oko škole poprimilo je ledenosivu boju, a jezero
kao daje bilo od zaleđenog čelika. Svakog jutra tlo je bilo pokriveno mrazom. S prozora na katu vidjeli su
Hagrida kako odmrzava metle na metlobojskom igralištu, u dugačkom kaputu od krtičjeg krzna, u
rukavicama od zečje kože i u golemim čizmama od dabrovinc.
Započela je sezona metloboja. Nakon višetjednog treninga Harry će u subotu zaigrati svoju prvu utakmicu -
Grvffindori protiv Slvthe-rina. Ako Grvffindori pobijede, zauzet će drugo mjesto u prvenstvu domova.
Gotovo nitko još nije vidio Harryja kako igra, jer je Wood odlučio da Harry, kao njihovo tajno oružje, ostane
zasad, eto bas, tajna. Ipak je nekako procurila vijest da će on igrati tragača. Harry nije bio načisto Stoje gore -
kad mu tvrde da će briljirati ili kad mu govore da će trčati ispod njega s madracem u rukama.
Bila je doista prava sreća što mu je Hermiona sad bila prijateljica. Nije znao kako bi bez nje izašao na kraj s
domaćim zadaćama, s obzirom na to daje Wood u posljednji čas zakazivao treninge. Ona mu je posudila i
Metloboj kroz stoljeća, što mu je bilo vrlo zanimljivo štivo.
Harry je naučio da ima sedam stotina načina na koje se u metlo-boju mogu načiniti prekršaji, i da su svi oni
načinjeni u jednoj utakmici svjetskog kupa . godine, da su tragači obično najniži i najbrži igrači i da najčešće
zadobivaju ozbiljne ozljede u igri, da igrači metloboja doduše rijetko smrtno stradaju, ali da je poznato da su
suci nestajali i ponovo se pojavljivali tek nakon više mjeseci u pustinji Sahari.
Otkako su Harry i Ron spasili Hermionu od gorskog trola, ona nije više onako strogo shvaćala prekršaje
školskih propisa i zato im
je bila mnogo simpatičnija. Dan prije Harryjeve prve utakmice, njih su troje proveli odmor vani, u
zamrznutom dvorištu, i ona im je čaranjem priskrbila jarkomodru vatru koju su nosili u posudi od
marmelade. Grijali su se stojeći leđima okrenuti vatri kad je naišao Sna-pe, Harry je odmah zapazio da Snape
hramlje. Svi su se troje zbili da sakriju pred njim vatru. Bili su uvjereni da je zabranjeno ložiti vatru u
dvorištu. Na nesreću, Snape je primijetio izraz krivnje na njihovim licima, paje došepesao do njih. Nije
opazio vatru, ali se činilo da traži razlog da im očita lekciju.
"Što to, Potter, držite u ruci?"
Bijaše to Metloboj kroz stoljeća. Harry mu pokaže knjigu. "Knjige iz knjižnice ne smiju se iznositi iz škole",
reče mu Snape. "Dajte mi tu knjigu! Pet bodova manje za Grvffindore." Dok je Snape hramljući odlazio,
Harry promrsi:
"Ovog je časa izmislio taj propis. Da mi je znati što mu je to s nogom?"
"Nemam pojma, ali se nadam da ga boli", ogorčeno će Ron.
Te je večeri bilo vrlo bučno u društvenoj prostoriji Grvffindora. Harry, Ron i Hcrmiona sjedili su zajedno uz
prozor. Hermiona je provjeravala Harryjevu i Ronovu domaću zadaću iz Čarolija. Nikad im nije dopuštala da
je prepišu od nje ("Kako biste inače išta naučili?"), ali kad bi im ona sve pročitala, znali su odgovoriti na
svako pitanje.
Harry je bio nemiran. Želio je nastaviti čitati Metloboj kroz stoljeća ne bi li na taj način odvratio misli od
sutrašnje utakmice. Uostalom, zašto bi se bojao Snapea? Ustane i reče Ronu i Hermioni da će zamoliti
Snapea da mu vrati knjigu.
"Zamoli ga, ali ja ne bih", reknu oboje uglas, ali je Harry nekako vjerovao da mu Snape neće odbiti tu molbu
pred drugim profesorima.
Ode do zbornice i pokuca na vrata. Nitko se ne odazove. Ponovo pokuca. Opet ništa.
Možda je Snape ostavio knjigu u zbornici? Vrijedilo bi pokušati. OdŠkrine vrata i zaviri unutra. Pred njim se
ukaže grozan prizor.
U zbornici su bili Snape i Filch, sami. Snape je zadigao pelerinu do iznad koljena. Jedna mu je noga bila
ozlijeđena i krvava. Filch je dodavao Snapeu zavoje.
"Prokleta beštija", govorio je Snape. "Kako možeš paziti na tri glave u isti mah?"
Harry pokuša tiho zatvoriti vrata, ali...
"POTTER!"
Snapeu je lice bilo iskrivljeno od bijesa dok je brže-bolje spuštao pelerinu da sakrije ozlijeđenu nogu. Harry
proguta.
"Samo sam vas htio pitati hoćete li mi vratiti knjigu?"
"IZLAZI VAN! VAN!"
Harry izađe prije nego što je Snape dospio oduzeti još nekoliko bodova Grvffindorima. Odjuri natrag uza
stube.
"Jesi li dobio knjigu?" upita ga Ron kad se Harry vrati do njih. "Stoje bilo?"
Harry im šaptom ispripovjedi stoje vidio.
"A znate li što to znači?" reče na kraju bez daha. "Znači daje pokušao proći mimo onog troglavog psa u Noći
vještica! Tamo je on išao kad smo ga sreli... njemu je do onoga što taj pas čuva! I kladio bih se u svoju metlu
da je on pustio onoga trola u školu da odvuče pažnju na drugu stranu!"
Hermiona je iskolačila oči.
"Ne... ne bi on to napravio", reče ona. "Ja znam da on nije baš simpa, ali ne bi ipak pokušao ukrasti nešto što
Dumbledorc čuva na sigurnom mjestu."
"Bogami, Hermiona, ti zbilja misliš da su svi profesori sveci ili tako nešto", odbrusi joj Ron. "Ja se slažem s
Harryjem. Ja mislim da je Snape kadar svašta počiniti. Ali što to traži? Što čuva taj pas?"
Harryju je odzvanjalo u glavi to isto pitanje dok je lijegao u krevet. Neville je glasno hrkao, a Harry nije
mogao zaspati. Pokušavao je odagnati sve te misli - trebao je spavati, morao je spavati, za nekoliko će sati
zaigrati svoju prvu metlobojsku utakmicu... ali nikako nije mogao zaboraviti onaj izraz na Snapeovu licu kad
mu je ugledao ozlijeđenu nogu.
Sutradan je osvanulo lijepo i hladno jutro. Velika je dvorana bila puna zamamnog mirisa prženih kobasica i
veselog čavrljanja učenika što su se radovali dobroj utakmici.
"Moraš nešto pojesti."
"Neću ništa."
"Bar malo prepečenca", umiljavala mu se Hermiona.
"Nisam gladan."
Harry se grozno osjećao. Za sat vremena izaći će na teren.
"Harry, trebat će ti što više snage", reče mu Seamus Finnigan. "Tragači su uvijek najviše na meti
protivničkog tima."
"Hvala ti, Seamuse", otpovrnc Harry gledajući Scamusa kako trpa kečap na svoje kobasice.
U sati činilo se da se cijela škola okupila na tribinama oko metlobojskog igrališta. Mnogi su učenici došli s
dalekozorima. Sjedala su se doduše mogla visoko podići, ali je svejedno ponekad bilo teško vidjeti što se
zbiva.
Ron i Hermiona sjeli su u najviši red, uz Nevillea, Seamusa i Deana, navijača West Ham Unitcda. U želji da
iznenade Harryja, oni su velikim slovima ispisali transparent na jednoj od plahta koje je uništio Šugonja. Na
plahti je pisalo Pottera za predsjednika, a Dean, koji je dobro crtao, narisao je ispod toga velikog lava, simbol
Grvffindora. Potom se Hermiona poslužila jednom malom čarolijom da se crtež presijava u više boja.
Dotle su se u svlačionici Harry i njegovi suigrači presvlačili u skr-letne metlobojske pelerine (Slvthcrini će
igrati u zelenima).
Wood se nakašlje da privuče pozornost.
"Dakle, momci..." reče.
"I djevojke", nadopuni ga Iovica Angelina Johnson.
"I djevojke", prihvati Wood. "To bi bilo to."
"Velika tekma", ubaci Fred Weasley.
"Tekma koju smo svi nestrpljivo očekivali", pripomene George.
"Znamo već napamet Oliverove govorancije", reče Fred Harryju. "Mi smo i lani bili u timu."
"Šutite, vas dvojica", dobaci Wood. "Ovo je najbolji tim koji su Grvffindori godinama imali. Pobijedit ćemo.
Ja to znam."
Zatim ih sve prostrijeli pogledom koji je govorio: "Jao si ga vama ako ne pobijedimo!"
"Dobro. Vrijeme je. Svima želim mnogo sreće!"
Harry je izašao iz svlačionice za Fredom i Georgeom i, nadajući se da ga neće izdati koljena, stupio na teren
usred burnog klicanja.
Sudila je Madame Hooch. Stajala je na sredini terena s metlom u ruci, Čekajući obje momčadi.
"Od svih vas očekujem lijepu i poštenu igru", reče im kad su se okupili oko nje. Harry zapazi da se posebice
obraća kapetanu Slvtherina Marcusu Flintu, učeniku šestog razreda. Harry pomisli da Flint izgleda kao da u
sebi ima i trolovske krvi. Krajičkom oka primijeti kako visoko na tribinama, iznad gledalaca, leprša
transparent Pottera za predsjednika. Srce mu poskoči od radosti. Oćuti priljev hrabrosti.
"Molim vas da zajašite metle."
Harry zajaši svoj Nimbus .
Madame Hooch snažno puhne u svoju srebrnu zviždaljku.
Petnaest se metli vine visoko, visoko u zrak. Utakmica je počela.
"Balun odmah uzima Angelina Johnson iz ekipe Grvffindora... taje djevojka stvarno vrsna Iovica, a prilično
je i zgodna..."
"JORDANE!"
"Oprostite, gospođo profesor."
Prijatelj blizanaca Wcaslcyja Lee Jordan komentirao je za gledaoce utakmicu pod neposrednim nadzorom
profesorice McGonagall.
"Angelina je snažno udarila balun tamo gore i lijepo ga dodala Aliciji Spinnet, vrijednom otkriću Olivera
Wooda, koja je lani bila tek pričuva... balun je vraćen Johnsonovoj ali... ne, Slvtherini su se domogli baluna,
balun je sad kod kapetana Slvthcrina Marcusa Flinta, koji osvaja prostor... leti tamo gore kao orao... sad će
pr... ne, majstorski ga zaustavlja vratar Grvffindora Wood i balun je sad kod Grvffindora... kod lovice Katie
Bell, koja lijepo prolazi ispod Flinta i ide ravno dalje i... AJO.. to je sigurno bilo jako bolno, maljac ju je
pogodio u zatiljak... balun su osvojili Slvtherini... Adrian Pucey juri prema vratima, ali ga zaustavlja drugi
maijac... koju je prema njemu uputio Fred ili George Weasley, tu dvojicu nikako ne mogu razlikovati... u
svakom slučaju, dobar potez goniča Grvffindora, i Johnso-nova je opet u posjedu baluna, ima mnogo
slobodnog prostora i ide dalje... stvarno leti... uklanja se jurećem maljcu... pred njom su vrata... hajde samo,
Angelina... vratar Bletchley roni kroz zrak... promašuje balun... POGODAK GRYFFINDORA!"
Hladni zrak ispuni se klicanjem Gryffindora, te urlicima i uzdasima Slvtherina.
"Mičite se vi tamo, pomaknite se malo!"
"Hagride!"
Ron i Hermiona stisnu se da dadu mjesta Hagridu kako bi sjeo do njih.
"Ma glcdo sam tekmu otamo, od svoje kolibe", reče Hagrid tapšući
po velikom dalekozoru što mu je visio o vratu. "Al nije to isto
ko kad gledaš s ruljom. Još ni traga od zvrčke, a?" "Jok", reče Ron. "Harry zasad nema mnogo posla." "Nije
još daklem upo u nepriliku, pa i to je nešto", reče Hagrid,
pa podigne dalekozor i pogleda kroz njega na nebo, u točkicu koja je
predstavljala Harryja.
Visoko iznad njih kružio je u zraku Harry i motrio na sve strane neće li gdjegod spaziti zvrčku. Takav je bio
njegov i Woodov dogovor.
"Kloni se igre dok god ne spaziš zvrčku", rekao mu je Wood. "Bolje da te ne napadnu prije vremena."
Kad je Angelina postigla zgoditak, Harry je izveo nekoliko lu-pinga da dade maha svojim osjećajima. Sad se
vrati na svoje mjesto ne bi li uvrebao zvrčku. Jednom je spazio zlaćan blijesak, ali je to bio samo odsjaj
ručnog sata jednog od blizanaca Weasleyja, a jednom je i maljac sunuo na njegovu stranu, kao prava
topovska kugla, ali joj se Harry izmaknuo, a Fred Weasleyje doletio za njom ne bi li je ulovio.
"Je li sve u redu, Harry?" dospio ga je još upitati prije nego stoje žestoko opalio maljac prema Marcusu
Flintu.
"Slvtherini su u posjedu baluna", prenosio je dalje utakmicu Lee Jordan. "Lovac Pucey izmakao je oboma
maljcima, obojici Weasleyja ilovcuBellu, i sad juri prema...čekajte malo...nije li to bila zvrčka?"
Medu gledaocima se pronese žamor kad Adrian Pucey ispusti balun. Nije mogao da se ne osvrne na zlatni
blijesak što mu je proši-šao pokraj lijevog uha.
I Harry spazi taj blijesak. Silno uzbuđen, sunovrati se za zlatnim trakom. Blijesak spazi i tragač Slytherina
Terence Higgs. Letjeli su jedan uz drugoga za zvrčkom. Svi su lovci kanda zaboravili Što im je činiti lebdeći
u zraku i gledajući što se zbiva.
Harryje bio brži od Higgsa... vidio je lopticu na kojoj su lepršala krilca kako juri pred njim, pa još više
poveća brzinu...
BUM! Medu Grvffindorima na tribinama razlegne se bijesan urlik jer se Marcus Flint namjerno ispriječio
pred Harryjem tako da Harryjeva metla skrene sa svoje putanje. Harry se jedva jedvice održi na njoj.
"Faul!" vrisnuli su Gryffindori.
Madame Hooch strogo ukori Flinta i dosudi slobodan udarac u korist Grvffindora. Ali u svoj toj zbrci,
naravno, zvrčka je opet nekud nestala.
Dolje, na tribinama, Dean Thomas je vikao iz sveg grla:
"Isključite ga, sutkinjo! Dajte mu crveni karton!"
"Nije ti ovo nogomet, Deane", podsjeti ga Ron. "U metioboju se ne isključuju igrači. I što ti je uopće taj
crveni karton?"
Ali Hagrid je bio na Deanovoj strani.
"Morali bi zbilja promijenit ta pravila igre, Flint umalo da nije srušio Harryja na zemlju."
Leeju Jordanu nije bilo teško opredijeliti se za jednu stranu.
"Tako... nakon ovog otvorenog i odvratnog trika..."
"Jordane!" zareži profesorica McGonagall.
"Hoću reći, nakon ovog bjelodanog i ružnog faula..."
"Jordane, pazite što govorite..."
"Dobro, dobro. Flint samo što nije ubio tragača Gryffindora, što se valjda može svakom dogoditi, pa je
dosuđen slobodni udarac u korist Grvffindora, balun uzima Spinnet i izvodi slobodni udarac, bez problema,
igra se nastavlja, i Grvffindori su još u posjedu baluna..."
Nezgoda se dogodila kad se Harry izmaknuo još jednom maljcu koji mu je opasno prošišao pokraj glave.
Metla mu se iznenada strahovito zanijela. U jednom djeliću sekunde učini mu se da će pasti. Čvrsto stisne
metlu rukama i koljenima u isti mah. Nikad nije ništa slično doživio.
A onda se to ponovi. Reklo bi se da ga metla pokušava zbaciti sa sebe, iako Nimbus nikad ne zbacuje jahače
sa sebe. Harry se pokuša vratiti prema vratima Grvffindora. Već je pomislio da zamoli Wooda da zatraži
tajm-aut... a onda shvati da uopće više ne vlada svojom metlom. Nije ju mogao okrenuti. Nije uopće mogao
njome upravljati. Letjela je u cik-cak liniji i s vremena na vrijeme izvodila nagle i žestoke pokrete od kojih
umalo da nije pao.
Lee je i dalje komentirao utakmicu:
"Slytherini su u posjedu baluna... balun je kod Flinta... dodaje ga Spinnetovoj... a ova Bellu... koga maljac
snažno pogađa u glavu, nadam se da mu je slomio nos... šalim se, šalim, gospodo profesori... Slvtherini
postižu zgoditak... ma ne..."
Slvtherini su klicali od veselja. Reklo bi se da nitko nije ni primijetio kako se Harryjeva metla čudno ponaša.
Polako ga je nosila sve više i više, sve dalje od utakmice, trzajući se i zanoseći.
"Nije mi jasno šta to Harry izvodi", promumlja Hagrid. Pogleda kroz dalekozor. "Kad ne bi znao da je to
nemoguće, još bi pomislio daje izgubio vlast nad metlom... al to ne može bit..."
Odjednom svi na tribinama stanu upirati prstom u Harryja. Metla se pod njim počela prevrtati, još se jedva
držao na njoj. A onda su svi zinuli. Harryjeva se metla mahnito propela i Harry je izgubio oslonac. Ostao je
još samo visiti držeći se za nju jednom rukom.
"Da se nije metli što dogodilo kad ga je Flint onako zaustavio?" šapne Seamus.
"Nemoguće", reče Hagrid drhtavim glasom. "Metli ne može ništa naudit izim moćne crne magije... nijedan
klinac ne bi to mogo napravit Nimbusu ."
Na te riječi Hermiona zgrabi Hagridov dalekozor, ali umjesto da pogleda gore, u Harryja, počne nešto
bjesomučno tražiti medu publikom.
"Što to radiš?" procvili Ron, sav siv u licu.
"Znala sam", procijedi Hermiona. "Pogledaj samo Snapea!"
Ron zgrabi dalekozor. Snape je sjedio nasred suprotne tribine. Netremice je gledao Harryja i neprestano nešto
mrmljao za se.
"On nešto radi... urekao je metlu", reče Hermiona.
"Što ćemo sad?"
"Prepusti to meni."
Prije nego stoje Ron mogao još išta kazati, Hermiona je nestala. Ron opet upravi dalekozor na Harryja.
Njegova se metla toliko tresla daje bilo gotovo nemoguće još dugo visiti na njoj. Svi su gledaoci bili na
nogama i prestravljeno motrili kako Weasleyjevi lete gore, prema Harryju, ne bi li ga prihvatili na jednu od
svojih metli, ali im trud bijaše zaludan... kad god bi mu se približili, metla bi se vinula još više, a oni su
ostajali pod njom nadajući se valjda da će ga uloviti ako padne s metle. Marcus Flint je dotle dohvatio balun i
postigao pet zgoditaka a da to nitko nije ni zapazio.
"Hajde, hajde, Hermiona!" očajnički promrmlja Ron. Hermiona se nekako probila do tribine na kojoj je
sjedio Snape i sad je jurila kroz red sjedala iza njega. Nije čak zastala ni da se ispriča
kad je srušila profesora Ouirrella u redu niže. Čim je stigla do Sna-pca, čučnula je, izvukla svoj čarobni
štapić i prošaptala nekoliko dobro izabranih riječi. Iz Štapića sijevnu jarkomodri plamenovi prema porubu
Snapeove pelerine.
Snapeu je trebalo možda trideset sekundi da shvati da mu pelerina gori. Po njegovu iznenadnom jauku
Hermiona shvati daje uspjela u svom naumu. Pošto je vatru s njega spremila u malu staklenku i strpala je u
džep, krenula je natrag kroz isti red sjedala... Snape neće nikad saznati što se uistinu dogodilo.
To je dostajalo. Harry je visoko u zraku odjednom uspio zajahati opet na metlu.
"Ncvillc, sad možeš opet gledati!" reče mu Ron. Neville je u posljednjih pet minuta držao glavu u Hagridovu
kaputu i jecao.
Harry se obrušavao prema zemlji kad su gledaoci primijetili kako je prinio ruku ustima kao da će povraćati...
sletio je na igralište na sve četiri... zakašljao... i nešto mu zlatno padne u ruku.
"Ulovio sam zvrčku!" poviče mašući njome iznad glave. Utakmica je završila posvemašnjom zbrkom.
Nije on nju ulovio nego ju je skoro progutao - urlao je Flint još nakon dvadeset minuta, ali to više nije bilo
važno... Harry nije prekršio pravila igre, a Lee Jordan je i dalje zadovoljno izvikivao rezultat utakmice -
Grvffindori su pobijedili rezultatom naprama .
Ipak, Harry nije ništa od toga čuo. Hagrid mu je kuhao jak čaj u svojoj kolibi, u kojoj su bili i Ron i
Hermiona.
"To je sve bilo Snapeovo maslo", objašnjavao je Ron. "Hermiona i ja smo ga vidjeli na djelu. Proklinjao je
tvoju metlu, nešto je mrmljao i nije odvajao očiju od tebe."
"Koješta", reče Hagrid, koji nije čuo ni riječi od svega Što se zbivalo oko njega na tribinama. "Zašto bi Snape
napravio tako nešto?"
Harry, Ron i Hermiona zgledali su se ne znajući što da mu odgovore. Harry odluči kazati istinu.
"Ja sam otkrio nešto o njemu", reče on Hagridu. "On je u Noći vještica pokušao proći mimo onog
tvrdoglavog psa. I pas ga je ugrizao. Mi mislimo daje pokušao ukrasti ono što taj pas čuva."
Hagridu ispadne čajnik iz ruke. "Otkud vi znate za Bundija?" upita ih. "Bundija?"
K. Rowline