U staroj Grčkoj Sokrat je bio cijenjen zbog svoje mudrosti. I danas ga mnogi čitaju i cijene njegov način razmišljanja, a evo anegdote iz njegova života, da vidiš kako je taj veliki um razmišljao...
Jednog dana priđe Sokratu njegov stari poznanik i bez pozdrava ili ičeg drugog uljudnijeg navali na njega pitanjem: 'Sokrate, znaš li što sam upravo čuo o jednom tvom učeniku?!' No za razliku od nas, običnih smrtnika koji bismo ovakvo što jedva dočekali i vjerojatno nastavili pitanjem: 'Što?!', Sokrat je mirno odgovorio: 'Pričekaj trenutak! Prije nego što mi kažeš o čemu se radi, napravio bih mali test! Test od tri dijela!'
Poznaniku nije bilo druge nego se smiriti i pričekati spomenuto testiranje.
'Prvi test je test istine. Dakle, jesi li sto posto siguran da je ono što ćeš mi reći zaista istina?', pitao je Sokrat.
A poznanik je odgovorio: 'Pa, zapravo nisam, ja sam samo čuo o tome!'
'Dakle, nisi siguran. Idemo na drugi test – test dobrote. Je li to što mi trebaš reći o mom učeniku nešto dobro?' nastavio je Sokrat.
'Ne, uopste nije...', rekao je sada već malo posramljeni poznanik.
Sokrat je nastavio: 'Dakle, nije dobro. A sada je na redu treći test – test korisnosti. Hoće li to što mi imaš za reći za mene biti od kakve koristi?'
Poznanik je samo slegnuo ramenima: 'Ne, nimalo...'
Na kraju je Sokrat zaključio: 'Pa ako to što mi trebaš reći nije ni istinito ni dobro niti bi mi bilo od bilo kakve koristi – zašto bi mi to onda uopste govorio?'
Evo, ovdje se vidi zašto je Sokrat bio tako veliki filozof i zašto su ga toliko štovali u njegovo doba.
A objašnjava i to kako i zašto nikada nije saznao da ga žena vara s Platonom,svojim ucenikom.
Pa sta vi mislite o ovome? da li je Sokrat bio u pravu? sta ne znas ni ne smeta, sirom zatvorenih ociju?